Terugblik open huis

Was u erbij tijdens de open avond? Fijn dat u er was! We vonden het een gezellige avond. Foto’s van het open huis zijn op onze Facebookpagina te vinden.

Uitslag prijsvraag open huis Natuurkunde

Tijdens het open huis van vrijdag 25 januari werden de bezoekers van het Natuurkunde lokaal naast een aantal proeven, die geweldig werden gepresenteerd door onze leerlingen, ook getest op natuurkundig inzicht middels een prijsvraag uit de Nationale WetenschapsQuiz van afgelopen jaar. Deze vraag ging over de onder de bezoekers bekende ‘bottle flip’ .

Het blaadje met het goede antwoord van Iris Engels uit Maasbree werd uit ingediende antwoorden getrokken. Zij heeft inmiddels de welverdiende prijs (een uitdeelzak chips) mogen ontvangen.

Hieronder ziet U de vraag en het antwoord.

Vraag 6: Bij de water bottle flip challenge is het de kunst om een flesje water zó te gooien, dat het na een salto staand landt. Wanneer het flesje voor ongeveer 30 procent is gevuld, is de kans het grootst dat dit lukt. Maar wat als het flesje voor ongeveer 30 procent is gevuld met vla, in plaats van water? Dan is de kans dat het flesje rechtop landt:

  • A. Even groot, de dichtheden van vla en water zijn immers vergelijkbaar.
  • B. Kleiner, want vla is stroperiger dan water.
  • C. Groter, want vla is stroperiger dan water.

B. Tijdens een bottle flip met water verspreidt de vloeistof zich door het flesje. Dat remt de draaisnelheid van de fles, doordat de massa gemiddeld verder van de draai-as terechtkomt. De lagere draaisnelheid vergroot de kans op een succesvolle landing. Vla is stroperiger dan water. Daardoor kan het zich tijdens de draai niet snel genoeg door het flesje verspreiden, en remt het de draaisnelheid niet zoals het water dat doet. De kans op een succesvolle bottle flip met een flesje vla is daardoor beduidend kleiner dan met een flesje water.