Samen werken
Over het vmbo
Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) bereidt leerlingen gedurende vier jaar voor op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). In de brugklas volgen de leerlingen nagenoeg dezelfde vakken. Vanaf het tweede leerjaar volgt elke leerling een leerweg.
Leerwegen
De keuze voor een leerweg heeft te maken met de manier van leren: meer theoriegericht of meer praktisch. We onderscheiden vier leerwegen:
1. De basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-b).
Deze leerweg biedt een uitgebreid beroepsgericht programma aan en minder theorievakken. De leerlingen kunnen in het mbo doorleren op niveau 2.
2. De kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo-k).
Deze leerweg biedt naast het beroepsgerichte programma vier theorievakken aan. De leerlingen kunnen in het mbo doorleren op niveau 3 of 4.
3. De gemengde leerweg (vmbo-g).
Deze leerweg heeft meer theorievakken en één beroepsgericht programma dat theorie en praktijk bevat. De leerlingen kunnen in het mbo doorleren op niveau 3 of 4 of doorstromen naar 4 havo.
4. De theoretische leerweg (vmbo-t).
Deze leerweg kent alleen theorievakken. De leerlingen kunnen in het mbo doorleren op niveau 3 of 4 of doorstromen naar 4-havo.
Lessentabellen
In een lessentabel staat welke vakken een leerling per schooljaar krijgt en hoeveel uur per week deze les gegeven wordt. Deze kun je hieronder downloaden.
Leerwerktraject
Binnen de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg kan de leerling onder bepaalde voorwaarden deelnemen aan het leerwerktraject. Zo moet de leerling voor het vak Nederlands en het beroepsgerichte vak een voldoende halen en over voldoende sociale vaardigheden beschikken. Dit traject is bedoeld voor leerlingen die praktisch ingesteld zijn en die meer interesse hebben in praktische vakken. De verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen en het beroepsgerichte programma.
Beroepsgerichte programma’s
In het tweede leerjaar oriënteren leerlingen zich verder op de twee brede programma’s Zorg & Welzijn en Techniek. Aan het einde van het schooljaar maken zij de definitieve keuze voor één van beide programma’s. Door middel van praktische opdrachten maken de leerlingen kennis met de werkzaamheden en beroepen.
Vakmanschapsroute techniek
De vakmanschapsroute is een techniekopleiding waar leerlingen binnen zes jaar tijd een vakdiploma techniek op mbo niveau 2 of 3 behalen. Samen met Gilde opleidingen en het bedrijfsleven bieden we vanaf het eerste jaar 10 uur praktijklessen aan. Leerlingen komen in aanraking met moderne technieken zoals 3D-printing, domotica, CNCtechnieken en procestechniek. De opleiding sluit goed aan bij de belevingswereld van de leerlingen.
Hier vind je meer uitleg over onze vakmanschapsroute.
Contactgegevens
Het Bouwens
Minister Calsstraat 10
5981 VT Panningen
077 – 306 88 88
info@hetbouwens.nl