Gezond en fit

Welkom in onze gezonde schoolkantine! Op het Bouwens vinden we het belangrijk dat we in de kantine een gezond en gevarieerd aanbod hebben. In verschillende lessen leren we leerlingen over gezond eten. In onze schoolkantine kunnen zij dit in de praktijk brengen. Sinds mei 2017 hebben we de Zilveren schoolkantine Schaal.

Om een zilveren Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden. Zo biedt de kantine groente en fruit aan en bestaat minstens zestig procent van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren. Hiermee werken we op het Bouwens volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze. Onze ambitie is om uiteindelijk de Gouden schoolkantine schaal te bemachtigen.

Fit naar (op) school!

Daarnaast werkt het Bouwens samen met verschillende sportclubs binnen het PIUSPARK. Ook stimuleren we de leerlingen om meer te bewegen met programma’s als ‘I run to be fit’. Ook neemt het Bouwens deel aan Mission Olympic, een scholencompetitie voor verschillende sporten als voetbal, volleybal en hockey.

Gezonde schoolkantine

In onze gezonde kantine is minimaal het volgende te vinden: 

De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan 
Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. Bijvoorbeeld: wordt er frisdrank verkocht in de kantine? Dan wordt er daarnaast ook water of thee aangeboden. 

Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes
De kantine hanteert deze drie uitstralingspunten:

  1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes
  2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes
  3. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes. 

De kantine stimuleert water drinken

In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We hebben ook een watercooler met gekoeld water voor de leerlingen en personeel. 

Het Bouwens werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine

Met onze cateraar hebben wij afgesproken dat minstens eens per jaar het aanbod in de kantine in kaart gebracht wordt met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst wordt gerapporteerd aan de directie. Ook heeft de schoolleiding regelmatig overleg met de cateraar over het aanbod. Binnen de lessen wordt uiteraard aandacht besteed aan gezonde voeding en de leerlingen leren welke producten bijdragen aan hun gezondheid. Voor leerlingen is het niet toegestaan om zelf fastfood mee naar school te nemen.