Prijs ontvangen voor Big Picture Learning

Datum: 9 november 2017
Tijdstip: 
Locatie: 

Op 2 november ontving het Bouwens van der Boijecollege in Panningen de Hanneke Award. Deze award wordt jaarlijks door Vereniging Big Picture Nederland uitgereikt aan een school die zich op een bijzondere manier bezighoudt met onderwijsvernieuwing volgens het gedachtegoed van Big Picture Learning. 

Op het Bouwens is de afgelopen jaren veel veranderd. Niet alleen is er nu één locatie, ook het ‘klassieke onderwijs’ maakt plaats voor persoonlijker onderwijs waarbij de leerling centraal staat.  Elke leerling leert op een andere manier en vanuit eigen interesses. Om hier vorm aan te geven, is dit schooljaar is klas 1 en 2 van vmbo basisberoepsgerichte leerweg gestart met Big Picture Learning. Het draait om het ‘leren in de echte wereld’, vandaar ook ‘the big picture’. Vanuit eigen interesse bepaalt de leerling in grote mate wat er wanneer geleerd wordt, in welk tempo en hoe. Leerlingen kunnen dus sturing geven aan hun eigen leerproces en daarin keuzes maken. Ze worden zo gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen. Dankzij Big Picture Learning wordt de verbinding gelegd tussen de persoonlijke interesse van de leerling, de maatschappij en het onderwijsleerproces.

Het Bouwens ontving de award, omdat zij al langere tijd bezig zijn deze manier van lesgeven in te voeren. Ter voorbereiding hierop is samenwerking gezocht met collega’s binnen en buiten de school. Dankzij deze goede voorbereiding kon het Big Picture Learning dit jaar probleemloos ingevoerd worden en zijn de eerste resultaten zelfs al merkbaar. Leerlingen zijn ook enthousiast.

Het Bouwens mag de award een jaar houden.