Bouwens wint met de 'Attaque à la Tour Eiffel'

Datum: 9 november 2017
Tijdstip: 
Locatie: 

Op donderdag 9 november vindt voor de vierde keer een nationale Dag van de Franse taal plaats. Een landelijk evenement om de Franse taal op scholen te promoten. Het Bouwens doet er ook aan mee én heeft onlangs zelfs een prijs mee in de wacht gesleept met het beste (Franse) lesidee. 

Escaperoom : Attaque à la Tour Eiffel

“Via een betrouwbare informant hebben jullie vernomen dat terroristen op 9 november een aanslag willen plegen op de Eiffeltoren in Parijs. De enige manier om dit te voorkomen, is door het telefoonnummer te achterhalen van president Macron op het Elysée. Lukt het jullie om in 40 minuten het telefoonnummer te vinden van de president en hem op te bellen? Als jullie slim samenwerken kunnen jullie een aanslag voorkomen. Welke klas lukt het om de snelste tijd neer te zetten?”

Met deze opdracht gingen de leerlingen aan de slag, waarbij zij hun kennis van het Frans en Franstalige gebieden moesten bundelen. Daarnaast was er ook enige handigheid vereist. Ze visten met een magneet de juiste codes uit wijnflessen, puzzelden uit de letters IMOGLES de Franse stad Limoges, hengelden filmkokertjes met Franse boodschappen uit een kist met venster, zochten op een landkaart naar aanwijzingen, dachten logisch na bij een pvc-buis met golfballen en speurden in een atlas naar Franstalige gebieden en plaatsen… Het uiteindelijke doel was om het telefoonnummer van de president op het Elysée te achterhalen en zo een aanslag op de Eiffeltoren doeltreffend te verijdelen. Op het smartboard was een timer zichtbaar en de muziek was onheilspellend..

Landelijk evenement

Sinds 2014 is de Dag van de Franse taal uitgegroeid tot een zeer succesvol evenement. Ook dit jaar zullen zo’n tweederde van alle middelbare scholen in Nederland meedoen. Dit houdt in dat zo’n half miljoen Nederlanders op 9 november bezig zullen zijn met de Franse taal en cultuur, zowel binnen als buiten de school. Gedurende de dag zullen leerlingen op scholen in het hele land genieten van culinaire specialiteiten, muziek en andere culturele uitingen uit de Franstalige wereld. Docenten Frans organiseren speciale themalessen en workshops en nodigen mensen uit die in hun beroep veel met Frans te maken hebben. 

foto van het Bouwens.