Talentontwikkeling

Elke leerling heeft talenten. Het Bouwens wil leerlingen de mogelijkheid bieden hun talenten te ontplooien. Op twee manieren besteden we daar extra aandacht aan.

Stimuleren opstroom naar havo en vwo
Overstappers van 4-vmbo naar 4-havo en 5-havo naar 5-vwo krij­gen ondersteuning om een succesvolle overstap te maken. Denk hierbij aan voorlichting, begeleidingslessen studievaardigheden en ‘proefstu­deren’ binnen de eigen school. Ook volgen de opstromers na hun examen in mei/juni een schakelprogramma.

Bouwens toptalent 
Elke leerling heeft talent, maar sommige leerlingen zijn op een bepaald gebied uitzonderlijk getalenteerd. Ongeveer 1 op de 100 leerlingen komt voor Bouwens toptalent in aanmerking. Het Bouwens ondersteunt buitenschoolse toppers om het maximale uit hun talent te halen met behoud van goede schoolresultaten. Door één op één begeleiding willen wij maatwerk leveren aan leerlingen die op het hoogste niveau excelleren op het gebied van:

  • sport op nationaal en internationaal niveau;
  • podiumkunsten zoals dans, muziek, acteren, drama;
  • beeldende kunsten, schilderen, tekenen, mode;
  • ICT, software ontwikkeling en gamedesign;
  • beroepsgericht vakmanschap op het gebied van zorg, dienstverlening, techniek en vormgeving.

Het Bouwens treft structurele voorzieningen voor deze leerlingen. Dit betekent persoonlijke begeleiding door een docent die, indien nodig extra ruimte kan creëren in het lesrooster, helpt met het maken van een planning en ondersteunt op het gebied van faciliteiten. Ook het volgen van extra modules en externe colleges, het lopen van stages, het doen van audities, het deelnemen aan (vak)wedstrijden, het geven van voorstellingen en het tonen van exposities wordt ondersteund. De begeleider onderhoudt zowel de contacten op school als de contacten met de ouders, sportclub, trainer, coach, instellingen, bedrijven en vervolgopleidingen. Voor meer informatie en vragen: Frank Janssen, projectleider Bouwens toptalent, f.janssen@hetbouwens.nl.


Nederlands kampioenschap handbal voor A-junioren
Zaterdag 21 april hebben we de eerste wedstrijd tegen Aalsmeer nipt verloren. Hierdoor moesten we de andere twee wedstrijden in de poule winnen om ons te plaatsen voor de halve finale. Dit is ons gelukt. In de halve finale speelden we tegen Olympia. We begonnen goed en kwamen meteen op voorsprong met een verschil van 4 doelpunten. De tweede helft maakten we teveel fouten, zowel in de dekking als in de aanval. Hierdoor kwam de tegenpartij sterk terug. Uiteindelijk met een 14-14 eindstand volgenden strafworpen. We hebben de strafworpenreeks gewonnen en ons geplaatst voor de finale.

Hellas was onze tegenstander in de finale. Aan het begin van de wedstrijd kwamen we op een voorsprong. Gedurende de hele wedstrijd was het spannend en bleef de stand dicht bij elkaar. Met een paar fouten in de tweede helft hebben we de wedstrijd verloren. We zijn dus tweede geworden.

Mark Beucken, leerling